Solidariteitsactie : 0499.867.356 – 7d/7 – 9u tot 18u

tot 15 juli

Straatveegmachines in de plaats van straatvegers

De dienst Netheid van de gemeente werd gereorganiseerd, en de rondes gewijzigd. In hoog Evere worden de brede lanen daar voortaan gereinigd met straatveegmachines. Er zijn er twee: de Renault, en de kleine MFH.

Hoe gaan we tewerk?

De machine verwijdert alle lichte (papiertjes, stof, zaagsel) en zware (flessen, blikjes) voorwerpen van de straat of de openbare ruimte. Dit afval wordt gestockeerd in de bak van de machine, om later weer leeggemaakt te worden. Het wordt dus niet op hoopjes gelegd om manueel te verzamelen.

De oppervlaktes die worden gereinigd zijn erg groot. Gelukkig zijn de machines krachtig genoeg, en is de opvangbak groot. Er zijn twee gemeentearbeiders per machine. De eerste stuurt, en de tweede leidt het afval naar de zuiger tussen de twee borstels vooraan.

Goed om te weten: om stof te vermijden bij het borstelen, wordt de straat eerst natgesproeid. Onze straatvegers zijn echter niet verdwenen! Ze vegen nu meer in Laag Evere, waar dit echt nodig was!

Een andere nieuwigheid: de gemeente heeft twee stadsstofzuigers aangekocht: “Glutton’s”. Dit zijn mobiele toestellen die erg wendbaar zijn, zelf rijden, en die alles opzuigen wat door de buis met een diameter van 125 mm geraakt. Het is een straatschoonmaakkampioen! Papier, karton, sigarettenpakjes en –peuken, blikjes, glazen, plastic of metalen flessen, hondenuitwerpselen, dode bladeren, afval dat klem zit in roosters, stukjes hout, staal of aluminium, enz.