Vriendschapspact tussen Evere en Visan

Al gelezen

Vriendschapspact tussen Evere en Visan

Op donderdag 24 september 2015 heeft de Everse gemeenteraad een vriendshapspact goedgekeurd met de Franse gemeente Visan.
Zo verbinden ze zich om:
  • permanente banden te smeden tussen de twee gemeentebesturen om te dialogeren, ervaringen uit te wisselen en acties te ondernemen die verrijkend zijn voor elkaar binnen de gemeenschappelijke bevoegdheden: cultuur, economie, sociaal, onderwijs, toerisme, sport, enz.
  • de uitwisseling tussen burgers aanmoedigen en ondersteunen om elkaar beter te verstaan, een Europees broederschap voor een gemeenschappelijke toekomst
  • gastvrijheid staat centraal, in alle diversiteit, en in een klimaat van vertrouwen en een geest van solidariteit en vrijwilligerswerk
  • iedere burger of ambtenaar of vereniging de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan de uitwisselingen tussen de twee gemeenten, zonder enige discriminatie 
  • doorheen de uitwisseling en de samenwerking waarden promoten zoals vrijheid, democratie, gelijkheid en rechtsstaat
  • de krachten te bundelen om zo goed mogelijk deze weg naar vrede, vooruitgang en voorspoed te doen slagen.

Waarom Visan?

Een Evers gezin met een buitenverblijf in Visan zag dat er een aantal overeenkomsten bestonden tussen de twee gemeenten. Daarom hebben zij aan de verkozenen voorgesteld om banden te smeden, in het gemeenschappelijke belang van de bewoners van beide plaatsen. Bij de overeenkomsten kunnen we de volgende opsommen:
  • Visan is een enclave van de Vaucluse in de Drôme provençale;
  • Men spreekt er Frans; 
  • Sint Vincentius wordt er vereerd, en een broederschap draagt zijn naam;
  • Er zijn heel wat dynamische verenigingen. 

Complementair is het feit dat Visan een landelijke gemeente is, wat Evere al lang niet meer is.

Visan ruikt lekker naar de Provence, met zijn zomerzon en zwaluwgezang, lekkere wijn, truffels, olijven, lavendel en zelfs saffraan. Visan ligt op minder dan 25 km van Orange en Vaison-la-Romaine, uit de Romeinse tijd, maar ook van Grignan, bekend van de brieven van Mw de Sévigné, en van vakantieplek Nyons. 
 
Er is niet zo veel toerisme in Visan, maar toch is er heel wat historisch erfgoed bewaard gebleven, zoals privéwoningen uit de 18de eeuw (rue des Nobles, hôtel Pélissier,...) twee poorten voor de erfgenamen van de kroon (14de eeuw), de kerk Saint Martin (15de eeuw) en de klokkentoren (16de eeuw), de kapel Notre-Dame des Vignes (13de eeuw), de kapel Saint-Vincent op de plek van het Romeinse oppidum en de “maison bulle” (1981-1984).
 
Op cultureel vlak organiseert Visan een openlucht filmfestival, een muziekfeest, de nationale feestdag, “jazz dans les vignes”, het “festival des nuits de l’Enclave”, “le ban des vendanges”, de erfgoeddagen, ... In 2017 komen daar nog de talrijke activiteiten bij rond de 700ste verjaardag van de Enclave des papes. De Everse Harmonie De Ster komt er eind mei spelen.
 

Uw projecten

Ontdek zelf Visan! Het dorp ligt op 925 km van Evere (10 uur rijden via de snelweg). Het TGV-station van Avignon ligt op slechts 65 km van Visan. Er is zelfs een vliegveldje! Voor het verenigingsleven spreekt het vanzelf dat samenwerkingsverbanden mogelijk zijn. Een ontdekkingsreis, tentoonstellingen, waarom niet? Het is het uitgelezen moment om erover na te denken.
 
Jean-Paul Tjampens
 
Dienst: